Du kan hitta antikviteter överallt, på loppisar, auktionsfirmor och då framförallt antikhandlare. Men frågan är: Vad är en antikvitet egentligen?
Själva ordet antikvitet härstammar från ordet antiquitas (forntid) och antiquus (gammal) som är latin. I olika svenska ordlistor benämns ordet antikvitet, som ett gammaldags föremål, sak från forntiden eller att föremålet har ett kulturhistoriskt intresse.
Men vad man än anser vara ordets betydelse när det gäller antikviteter så finns det numera ingen åldersgräns på ett föremål för att det ska kunna kallas antikt. Tidigare har de kunniga experterna ansett att en antikvitet borde vara minst 100 år gammal.
Hundraårsregeln kom från att tullens taxa för föremål som var över 100 år, var tullfria. Men det anses numera att ett föremål som är begagnat och äldre och som säljs på loppisar och auktioner, kan vara en antikvitet.
Kruxet är hur kan du se om en pryl är gammal? Detta kan du se på bland annat olika stämplar, signaturer och på möbler kan du titta på hor hopsättningen ser ut. Som exempelvis om det har använts spikar eller inte, med mera.
På detta sätt får du en hum om hur gammal antikviteten är, vilket i slutändan säger hur mycket antikviteten är värd, om du ska köpa den eller för att sälja vidare osv.
Det du bör ha i åtanke är att det finns många sätt att ”fuska” för att få ett föremål att se antikt ut, speciellt med dagens medel. Detta för att lura folk att tro att de gör ett klipp och har köpt sig en antikvitet, så var vaksam!
Men vad som anses vara antikt och antikvitet skiljer sig från land till land. Därför är det med stor fördel att ha lite kunskaper innan du ska investera i antikviteter, men ingen omöjlighet att lära sig, med tanke på all information det finns på nätet och så vidare.