Det krävs lite kunskaper för att du ska kunna göra klipp med att köpa antikviteter, men du behöver inte vara någon expert för att fixa det. Priset styrs mycket av vilka trender som gäller för tillfället och så kallat ”modernt”. Du kan del av några av råden som du får här och kanske på så vis gör ett fynd.

En fråga du bör ställa dig när du tittar på en antikvitet är: Vad får jag för pengarna? Bara för att ett föremål är dyrt behöver det inte innebära att det inte är ett klipp. Det kanske kan vara så att du köper antikviteten för att sälja vidare. Då är frågan vad du kan få för den.

Kontrollera vid köp av antika möbler med stoppning. Behöver möbeln fixas till eller duger den som den är? Dessutom, se efter om det finns några skador på möbeln, det är sådana saker som gör att föremålet tappar i värde.

Var inte rädd för att ställa frågor till auktionsfirman eller antikhandlare. Ställ frågor som: Behöver föremålet repareras eller kompletteras? Stoppas om? Hur är konditionen på föremålet? Utifrån svaren, kan du sedan avgöra om det är ett klipp eller inte.

Ha lite koll på formgivare, designers och konstnärer, för att veta hur deras stil är och om de är värda något, om vissa föremål är masstillverkade med mera. Detta för att lättare få ett hum om antikvärde på föremålet.

På äldre antika föremål kan det finnas vissa typer av märkning så som stämplar och signaturer, som exempel porslin och möbler kan ha. Slutligen gäller det har koll på om det är i original, om exempelvis en spegel från 1800-talet har sitt originalglas eller inte.

Har du inga kunskaper finns det mycket information på nätet och i tidskrifter eller anmäl dig till antikvitetkurser, för att lära dig mer och till sist kan göra dina klipp!